Waterschap neemt preventieve maatregelen na hevige regenval


WhatsApp Image 2019-03-16 at 12.23.28 (1)

Door de regen van de afgelopen dagen zijn de afvoeren van de Maas en de beken in Limburg flink gestegen. Waterschap Limburg neemt conform de draaiboeken een aantal maatregelen om wateroverlast voor inwoners en bedrijven te voorkomen.

Situaties zoals deze zijn niet ongebruikelijk en komen enkele keren per jaar voor. Er liggen draaiboeken klaar waarin te nemen maatregelen - zoals extra inspecties, het verwijderen van takken en drijfvuil en het plaatsen van pompen en zandzakken – zijn opgenomen. De medewerkers van het waterschap voeren deze maatregelen uit en blijven alert.

Maatregelen langs de Maas

Langs de Maas is een aantal pompen geplaatst. Er staan 2 pompen bij de Hemelbeek in Elsloo (nabij Kasteel Elsloo). Deze pompen het water van de Hemelbeek over de dijk. Door het hoge peil in de Maas, kan het beekwater anders niet weg. Bij de visvijver in Meers (Stein) is ook een pomp geplaatst. Deze pompt kwelwater terug de Maas in.

In Well en Arcen zijn twee coupures (demontabele afsluitingen in de Maaskades) opgebouwd.

Maatregelen langs de Roer en Swalm

Ook de afvoer van de Roer is door de regen flink gestegen. Daar wordt zaterdag in de loop van de dag een kleine piek verwacht. Het waterschap neemt preventief maatregelen om wateroverlast te voorkomen en plaatst conform draaiboek in Vlodrop zandzakken en big bags om wateroverlast te voorkomen. De betreffende gemeenten zijn geïnformeerd en sluiten waar nodig (fiets)paden en wegen af. Langs de Swalm vinden extra inspecties plaats, vanwege het hoge peil van deze beek.

Dijk van bigbags bij Roer in Vlodrop

Foto: preventieve beek van big bags bij de Roer in Vlodrop.

Maatregelen langs de Geul en beken Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg heeft het de afgelopen dagen flink geregend. De afvoer van met name de Geul is daardoor flink gestegen. Medewerkers inspecteren op diverse plekken langs de Geul en verwijderen eventuele takken en drijfvuil, zodat het water goed kan doorstromen. In het buitengebied kan de Geul buiten de oevers treden.

Verwachting: komende dagen droger weer

Het KNMI verwacht na het weekend droger weer. De afvoeren van de beken zullen dan weer afnemen. In de tussentijd houden we de afvoeren van de Maas en beken nauwlettend in de gaten en nemen actie waar nodig.

Centraal Meldpunt Water

Wateroverlast kunt u melden via het Centraal Meldpunt Water 0800 – 0341 (24 uur per dag, 7 dagen per week). Ook als u ziet dat er door de storm van de afgelopen dagen bomen of takken in een beek liggen kunt u dit hier melden.

Meer informatie

De actuele afvoeren van de Limburgse beken kunt hier op onze website vinden. Meer informatie over waterstanden en afvoeren van de Maas zijn te vinden op de website van Rijkswaterstaat.

Via onze website, Twitter (@WLomgeving) en Facebook (@waterschaplimburg) plaatsen we regelmatig updates.