Succesvolle 2e editie van “De Week van de Beek”

Gepubliceerd op 6 juni 2019

Week_vd_Beek_2

In de ochtend van woensdag 5 juni 2019 heeft de succesvolle aftrap plaats gevonden van de 2e editie van “De Week van de Beek”. Leerlingen van groep 5 en 6 van basisschool de Leerlingst in Haelen hebben hun water- en natuurkennis, en alles wat daarbij komt kijken, opgeschroefd door activiteiten en proefjes in en om de Haelensebeek.

Samen met gidsen van GroenHart Leudal en ouderen van zorgcentra Proteion Magdalena en St. Elisabeth kijken we terug op een educatieve ochtend waarin jong en oud met elkaar werden verbonden. Termen als “koeleskupkes”, “duivelsknuppels” en “pinksterbloemen” werden door de ouderen op een enthousiaste manier doorgegeven aan de jeugd. Een bewoner van St. Elisabeth: “Ik ben heel dankbaar dat ik erbij mocht zijn. Ik heb veel meer waardering gekregen voor het onderwijs van nu en ik heb genoten van de gesprekken die we hebben gevoerd tussen jong en oud”.

Week_vd_Beek_20klein

Watereducatie

Twee keer per jaar brengen leerlingen van Basisschool de Leerlingst een verslag uit aan Waterschap Limburg over de toestand in en om de Haelensebeek. Deze afspraak is in 2017 gemaakt tijdens de officiële opening van het herinrichtingsproject van de beek. Het waterschap vindt het belangrijk om ook kinderen bewust te maken van de natuur, water en natuurlijk de klimaatverandering. Zij zijn immers de toekomst.

Herinrichting Haelensebeek

Waterschap Limburg heeft samen met gemeente Leudal en provincie Limburg een stuk van de Haelensebeek opnieuw ingericht. De beek kan weer natuurlijk slingeren, waardoor er een landschap ontstaat met een grotere variatie van plant- en diersoorten. Er is een vispassage aangelegd en fiets- en voetpaden zijn verlegd en/of vernieuwd. Leerlingen van de nabijgelegen basisschool hebben meegedacht over het ontwerp van het stuk van de beek dat vlakbij de school stroomt.

Met de omgeving, voor de omgeving

De Week van de Beek is een project van Waterschap Limburg samen met Basisschool de Leerlingst, Zorgcentrum Proteion Magdalena, Zorgcentrum St. Elisabeth en vrijwilligers van Groen Hart Leudal in Haelen.