Grensoverschrijdend visverkeer weer mogelijk in het Wormdal

Gepubliceerd op 26 februari 2019

JT Feestelijke ingebruikname vistrap Baalsbruggermolen 1353a

Dankzij de vistrap bij de Baalsbruggermolen in Kerkrade is grensoverschrijdend visverkeer weer mogelijk in het Wormdal. Kinderen van basisschool St. Ursula uit Kerkrade zorgden samen met bestuurslid Joke Kersten van Waterschap Limburg en Hans Driessen, Leiter der Unteren Wasserbehörde Umweltamt Aachen, voor een ludieke openingshandeling. De zelfgemaakt bootjes van de kinderen konden de molen ongehinderd passeren.

Bestuurslid Joke Kersten: “De Worm heeft de status natuurbeek en moet vrij optrekbaar zijn voor vissen, zodat wordt voldaan aan de doelen die gesteld zijn in de Europese Kaderrichtlijn Water. De molenstuw en het hoogteverschil van 2 meter is voor veel vissen een te groot obstakel. Waterschap Limburg heeft daarom een vistrap aangelegd waardoor vissen als beekforel, barbeel en kopvoorn onbelemmerd langs de molen naar Duitsland kunnen zwemmen. Zo kunnen ze terugkeren naar hun geboorteplek om te kunnen paaien (het leggen en bevruchten van eitjes).”

De Baalsbruggermolen is al meer dan 900 jaar oud en was tot aan de Franse tijd eigendom van de abdij van Rolduc en daarmee de enige abdijmolen in Nederland.