Sportvisserij loodvrij inleveractie

Gepubliceerd op 20 december 2018

sportvisserij-loodvrij-inleveractie

Visstandbeheercommissie (VBC) Roerdal is in samenwerking met Waterschap Limburg en Modified Materials druk bezig met een proef loodvrij vissen. Daarnaast organiseert VBC Roerdal in 2019 een inleveractie van vislood om zo de hoeveelheid lood in de Limburgse Roer terug te dringen.

Lood wordt door sportvissers veelal gebruikt als werpgewicht en komt – door verlies – soms in het water terecht. Lood is een ongewenste stof, giftig voor mens en dier. Op veel plekken in de samenleving is daarom het gebruik van lood al teruggedrongen en/of verboden. Denk aan benzine, verf, waterleidingen en in de jacht.

Green Deal en loodvervangers

De Nederlandse hengelsport zet zich al jaren in voor een schoon watermilieu en daar hoort lood niet in thuis. Er is daarom besloten het gebruik van lood zo snel mogelijk te gaan afbouwen. Een beter milieu begint immers bij jezelf. Ook de Nederlandse waterbeheerders, natuurorganisaties en overheden vinden dit van groot belang. Daarom wordt binnen de Green Deal-aanpak van de overheid, die inzet op vergroening van economie en samenleving, een gezamenlijk programma gestart met als doel loodgebruik binnen de hengelsport te stoppen.

Het bevorderen van het gebruik van alternatieven zoals steen, beton en ijzer vormt de basis van de Green Deal Sportvisserij Loodvrij. Doel van de Green Deal is om het loodgebruik in de sportvisserij binnen drie jaar fors te verminderen en vóór 2027 helemaal te stoppen. Bij onvoldoende voortgang zal regelgeving worden ingezet.

Doe mee en vis ook loodvrij in de Roer

VBC Roerdal organiseert in 2019 een inleveractie van vislood. Je kunt je vislood inleveren tijdens de afhaaldagen van de vergunning voor 2019 bij deelnemende hengelsportverenigingen. Tevens kun je gedurende het hele jaar 2019 vislood inleveren bij de hengelsportzaken Eurotackle (Raadhuisstraat 24 Roermond) en JD Floats (Dorpsstraat 71A Melick). Bij inlevering van je oude vislood ontvang je gratis één loodvrij gewicht. Bij beide zaken zijn de loodvrije gewichten ook te koop.

Kijk voor meer informatie op: www.loodvrijvissen.nl

(Bron: Sportvisserij Limburg)