Haelensebeek verbindt jong en oud

Gepubliceerd op 30 mei 2018

Jong_oud12

Op 29 mei was de aftrap van de eerste Week van de Beek in en om de Haelensebeek, vlakbij Basisschool de Leerlingst in Haelen. Leerlingen van groep 5 tot 8 bekeken hoe water het landschap vormt, wat er groeit in en om de beek en nog veel meer.

Ze deden dit onder deskundige begeleiding van gidsen van GroenHart Leudal. En deze dag werd extra bijzonder omdat ook een aantal bewoners van de zorgcentra Proteion Magdalena en St. Elisabeth uit Haelen erbij waren. Een bewoner van zorgcentrum St. Elisabeth: “Ik woon al 21 jaar in Haelen en ben nog nooit op deze plek geweest. Echt fantastisch!” Jong en oud hebben samen genoten en veel geleerd, ook van elkaar.

Jong_oud20

Watereducatie

Twee keer per jaar brengen leerlingen van Basisschool de Leerlingst een verslag uit aan Waterschap Limburg over de toestand in en om de Haelensebeek. Deze afspraak is vorig jaar gemaakt tijdens de officiële opening van het herinrichtingsproject van de beek. Het waterschap vindt het belangrijk om ook kinderen bewust te maken van de natuur, water en natuurlijk de klimaatverandering. En volgens portefeuillehouder beekherstel Joke Kersten van Waterschap Limburg kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen.

Herinrichting Haelensebeek

Waterschap Limburg heeft samen met gemeente Leudal en provincie Limburg een stuk van de Haelensebeek opnieuw ingericht. De beek kan weer natuurlijk slingeren, waardoor er een landschap ontstaat met een grotere variatie van plant- en diersoorten. Er is een vispassage aangelegd en fiets- en voetpaden zijn verlegd en/of vernieuwd. Leerlingen van de nabijgelegen basisschool hebben meegedacht over het ontwerp van het stuk van de beek dat vlakbij de school stroomt.

Blauwalgen

Tijdens een inspectie voor aanvang van de activiteiten zijn door het waterschap blauwalgen aangetroffen. De activiteiten zijn daarom direct aangepast zodat kinderen en ouderen van de zorgcentra niet in contact kwamen met het water uit de beek. Waterschap Limburg heeft ter plekke waarschuwingsborden geplaatst en adviseert om contact met het water te mijden.

Met de omgeving, voor de omgeving

De Week van de Beek is een project van Waterschap Limburg samen met Basisschool de Leerlingst, Zorgcentrum Proteion Magdalena, Zorgcentrum St. Elisabeth en vrijwilligers van Groen Hart Leudal in Haelen.