Brand bij Rode Beek Sittard onder controle


brand roode beek

De brandweer is vrijdagochtend gealarmeerd voor een brand bij de Rode Beek in natuurgebied de Schwienswei, Sittard. Wandelaars merkten het brandje op in het bosgebied, dat tegen de Duitse grens ligt.

De brandweer was snel ter plaatse om het vuur te doven en trof een 'fosforachtige stof' aan op de oever van de Rode Beek. Het vermoeden bestond dat het ging om munitie uit de tweede wereldoorlog. Hierdoor werd de assistentie van de Explosieve Opruimingsdienst (EOD) gevraagd.

Na onderzoek van de EOD bleken het geen explosieven maar om een kleine hoeveelheid witte fosfor te gaan, van ongeveer een half emmertje. Het vermoeden bestaat dat het hier om een illegale dumping gaat. De politie gaat dit verder onderzoeken.

Medewerkers van het waterschap hebben de locatie met zandzakken afgezet en de beek ter plaatse afgedamd om verdere vervuiling te voorkomen. Inmiddels is een gespecialiseerd bedrijf bezig om de fosfordeeltjes op te ruimen. De verwachting is dat de ruimingswerkzaamheden vanavond rond 20:00 uur zijn afgerond. 
Het natuurgebied is tot het einde van deze werkzaamheden voor het publiek afgesloten.