Update over onweersbuien en regensystemen

Gepubliceerd op 6 mei 2024 (om 17:07)

Er is de afgelopen avond en nacht lokaal veel neerslag gevallen. In dit bericht geven we een update over de laatste stand van zaken.

Update 06-05-2024 17:00 Snelheid van het water in beeld

Afgelopen donderdag vielen in onder andere het Heuvelland en Venlo flinke buien. Onderstaande video laat zien hoe snel het water in slechts 24 uur in de Selzerbeek bij Nijswiller stijgt. Inmiddels hebben we de takken, slib en ander materiaal dat is meegestroomd door de hevige regenval op diverse plekken in onze beken en buffers opgeruimd.

Update 03-05-2024 14:30: Hoe werkt een regenwaterbuffer?

De regenwaterbuffers hebben afgelopen nacht in zeer korte tijd veel neerslag opgevangen. Echter was het zoveel neerslag dat niet alles opgevangen kon worden en dat het daardoor op sommige plekken overstroomt. We zien dat er veel vragen binnenkomen over wat een regenwaterbuffer is en hoe het werkt.

Een regenbuffer vangt tijdelijk regenwater op tijdens hevige regenbuien, waardoor de druk op het rioleringssysteem wordt verminderd en overstromingen worden verminderd.

Een regenwaterbuffer heeft echter een maximale capaciteit. In geval van extreem hevige regenval, zoals gisteren, kan het voorkomen dat deze capaciteit wordt overschreden en de buffer overstroomt. Dit is onderdeel van het functioneren van de buffer; het helpt om piekafvoeren te beheren en zorgt voor een gecontroleerde manier van overstromen.
Meer weten? In het filmpje hieronder leggen we het uit.

Update 03-05-2024 12:30 uur: Onweersbuien en watersystemen

Afgelopen avond en nacht is er lokaal veel neerslag gevallen. Dit had wateroverlast tot gevolg in onder andere Venlo, Reuver, Meerssen, Valkenburg en Kerkrade.

Controle leeglopen regenwaterbuffers en weghalen slib

Door de gevallen neerslag zien we dat een aantal regenwaterbuffers erg vol zijn en dat er veel slib in onze regenwaterbuffers en beken zit. We controleren nu het leeglopen van deze regenwaterbuffers zodat we daarna het slib kunnen weghalen. Ook halen we slib weg uit een aantal beken waar verhoogde afvoeren zijn geweest. Daar blijven we de komende dagen aandacht voor houden.

Knop-3_regenwaterbuffer-vol

Regenwaterbuffer ter illustratie.

Verwachtingen komend weekend

Voor vandaag en het komende weekend zijn de verwachtingen relatief gunstig; we verwachten vandaag nog 5 mm neerslag (vanaf 03-05 09:00) en voor de rest van het weekend nog 10 mm neerslag. Via de Centrale Regiekamer blijven we de waterstanden, waterafvoer en de verwachte neerslag goed in de gaten houden.

Kans op lokale wateroverlast

Op dit moment is niet te voorspellen waar de neerslag precies gaat vallen, of wat de duur en kracht ervan zal zijn.

Via de Centrale Regiekamer blijven we de waterstanden, waterafvoer en de verwachte neerslag goed in de gaten houden. Op dit moment verwachten we voor ons watersysteem geen problemen.

Houd voor meer informatie onze website en social media kanalen in de gaten. Hier plaatsen wij updates als het nodig is.

Wat doe je bij plotselinge wateroverlast?

Op de website www.wachtnietopwater.nl staan tips de helpen om mogelijke wateroverlast te beperken.

Op de website www.brandweer.nl/onderwerpen/storm-en-wateroverlast/ staat meer informatie over wie je wanneer moet bellen bij wateroverlast.

wateroverlast

Waterstanden App

Informatie over de waterstanden en de afvoer van de beken vind je op www.waterstandlimburg.nl. Je kunt ook de WaterstandLimburg-app downloaden in de App Store of Google Play Store.

Meldkamer Water

Wateroverlast kun je melden via Meldkamer Water door te bellen naar 0800 03 41 (24 uur per dag, 7 dagen per week).