Saskia Borgers is honderd dagen dijkgraaf in Limburg: ‘Stem van het water moet terugkeren aan bestuurstafel’

Gepubliceerd op 27 juni 2024

Waterschap Limburg heeft een schat aan kennis en ervaring in huis en mag zich met recht de stem van het water noemen. Toch wordt er op dit moment in de ruimtelijke ordening en op bestuurlijk niveau te weinig gebruik gemaakt van de kracht en kunde van het waterschap.

Dat concludeert dijkgraaf Saskia Borgers bij het opmaken van de balans nu ze ruim honderd dagen in die functie actief in bij Waterschap Limburg. Ze pleit er daarom voor om het waterschap de vertolker van het waterbelang te laten zijn als het gaat om de inrichting van Limburg.

,,We moeten samenleven met water. Het staat aan de basis van ons dagelijks leven en tegelijkertijd is water grilliger dan ooit. Wateroverlast en droogte wisselen elkaar af. De samenleving kan water niet meer negeren of passeren,” constateert de dijkgraaf die medio februari aantrad bij Waterschap Limburg.

Saskia Borgers kijkt in haar reflectie op de eerste honderd dagen ook naar de organisatie en het bestuur van Waterschap Limburg. ‘De goede onderlinge verhoudingen en de familiaire karaktereigenschappen van Waterschap Limburg zouden kunnen helpen om tegengeluiden te laten landen,” concludeert ze.

De reflectie, vervat in essayvorm, heeft de titel ‘Orde van de dag’ gekregen en kunt u hier downloaden.