Waterschap Limburg levert materieel voor Oekraïne


De waterschappen, waaronder Waterschap Limburg, hebben positief gereageerd op een verzoek van de Europese Unie en het ministerie van Buitenlandse Zaken (BUZA) om materiële hulp te bieden aan Oekraïne, dat getroffen is door de verwoeste Kachovka-stuwdam.

Waterschap Limburg stelt 2 kano’s en 1 aluminium boot, 10 waterpompen met een capaciteit van 500 m3/uur, 8 vuilwaterpompen met een capaciteit vanaf 40 m3/uur, 75 reddingsvesten, 400 m mobiele kering en 75.000 lege zandzakken aan Oekraïne ter beschikking.

Het bestuur van Waterschap Limburg onderkent de nood onder de bevolking van de regio Kherson. Remy Sleijpen (locodijkgraaf): “De gevolgen van de watercrisis in juli 2021 staan bij vele Limburgers nog vers in het geheugen. Wij zijn tot op de dag van vandaag dankbaar voor het overweldigende hulpaanbod dat wij ontvangen hebben voor onze getroffen regio’s in Limburg. Daarom bieden wij nu graag onze hulp aan.”

“Tegelijkertijd zien wij de noodzaak om de eigen hulp- en dienstverlening bij een eventuele nieuwe watercrisis in Limburg op peil te houden. Er is daarom bij de besluitvorming over het hulpverzoek nadrukkelijk aangesloten bij de al geplande vervangingsinvesteringen en rekening gehouden met de in de markt beschikbare voorzieningen,” aldus Chrit Wolfhagen (lid DB, portefeuille Areaalbeheer).

Verwoeste Kachovka - stuwdam

Een drie kilometer lange stuwdam in de Oekraïense rivier de Dnipro is verwoest, waardoor een groot gebied onder water komt te staan. Tienduizenden mensen zijn of moeten worden geëvacueerd. In heel Europa wordt noodhulp georganiseerd, waaronder in Nederland.