Vogelwerkgroep ringt jonge ooievaars Put- en Pepinusbeek

Gepubliceerd op 12 juni 2023

Zaterdag 10 juni zijn onder toeziend oog van vertegenwoordigers van de Vogelwerkgroep Rijksweg A73-Zuid en Waterschap Limburg zeven ooievaarsjongen geringd. Bij de herinrichting van de Pepinus- en Putbeek bij Maria Hoop plaatste het waterschap bij beide beken een nestpaal voor ooievaars. De nestpaal bij de Pepinusbeek had al snel bewoners. Die bij de Putbeek volgde later.

De herinrichting van de beken had als doel een natuurlijker beek, met een grotere biodiversiteit. ‘Als waterschap kijken we terug op een geslaagd project. Als ooievaars zich er thuis voelen, bevestigt dit dat het leefgebied er optimaal is’, aldus waterschapbestuurder Chrit Wolfhagen. Dit jaar bevatte de nestpaal langs de Pepinusbeek maar liefst vijf jonge ooievaars. Die bij de Putbeek had twee jongen.

Hoogwerker

Het ringen van de jonge vogels gebeurde nadat ze met behulp van een hoogwerker heel voorzichtig uit het nest werden gehaald. Net als vorig jaar waren er de nodige toeschouwers, waaronder de plaatselijke scoutinggroep. Indrukwekkend om mee te maken. Met het ringen van de jonge vogels, zijn hun omzwervingen de komende jaren te volgen. Voor vogeldeskundigen is dit interessant, want zo wordt inzicht verkregen in het leefgedrag van deze soort. Zo weten we dat één van de ooievaars die op de nestpaal langs de Putbeek broedt, in België is geboren.