Vierjarig contract getekend voor de levering van noodmaterialen

Gepubliceerd op 18 juli 2023

Vandaag heeft het Waterschap Limburg een vierjarig contract getekend met het Zweedse bedrijf Geodesign Barriers en MWK Nederland B.V voor de levering van noodmaterialen. Deze strategische samenwerking heeft het doel om ons beter te beschermen tegen extreme overstromingen door middel van noodmaterialen. De eerste bestelling noodmaterialen, 1800 meter aan noodkeringen, wordt in september geleverd.

Interreg-project Marhetak opgezet na de watercrisis van 2021

De watercrisis van 2021 liet zien hoe belangrijk het is om met internationale partners samen te werken aan waterveiligheid. Na de watercrisis zijn verschillende projecten opgestart, een hiervan is het Interreg-project Marhetak waarin vijf partners uit Limburg, België en Noordrijn-Westfalen samenwerken. In dit project wordt ruim 1,9 miljoen euro geïnvesteerd om de crisisbeheersing te verbeteren. Een onderdeel van dit project is het aanschaffen van mobiele noodmaterialen voor ruim 400.000 euro, die snel op de juiste plek, grensoverschrijdend, ingezet kunnen worden. Deze materialen zijn dus inzetbaar voor de Euregio.

Aanschaffen en testen van noodmaterialen

Vorig jaar is de Europese aanbesteding gestart om noodmaterialen te kopen. Een aantal bedrijven hebben zich aangemeld. Vervolgens zijn verschillende dagen georganiseerd om de noodmaterialen van deze bedrijven uitgebreid te testen. De noodmaterialen zijn getest op hun vermogen om zowel stromend als stilstaand water te beheersen. Hieronder kunt u terugkijken hoe dit is gegaan:

Start samenwerking

Na deze grondige testen, die voor elk systeem ongeveer 3 uur duurde, heeft er een uitgebreide evaluatie plaatsgevonden. Hierin is gelet op de beste prijs-en kwaliteitsverhouding, de snelheid van het opbouwen, flexibiliteit van het systeem en hoe makkelijk het opgebouwd kan worden.

Het bedrijf Geodesign Barriers kwam het beste uit de aanbesteding en heeft de eerste opdracht gekregen. "We zijn verheugd om deze samenwerking aan te gaan en geloven dat Geodesign Barriers de optimale producten heeft om de inspanningen van Waterschap Limburg ter bescherming tegen overstromingen te ondersteunen", aldus Cecilia Videnros, CEO van Geodesign Barriers.

Lambert Verheijen, interim dijkgraaf van Waterschap Limburg: ‘’De gevolgen van de watercrisis zijn nog steeds zichtbaar. Dit Interreg-project is dan ook enorm belangrijk om Limburg en de buurlanden waterveiliger te maken. Water kent namelijk geen grenzen. Het is prachtig om te zien dat er meteen 1800 meter aan noodmaterialen worden geleverd op korte termijn. De komende jaren gaan we dit uitbreiden naar ruim 4000 meter. Hierdoor zijn we samen beter voorbereid op extremere weersomstandigheden in de Euregio.”

Noodmaterialen

Eerste levering september

In de eerste overeenkomst staat dat Waterschap Limburg ook meerdere noodcontainers krijgt. Deze noodcontainers worden gevuld en bevatten gezamenlijk ruim 1200 meter aan noodkeringen van 50 cm hoog en 600 meter aan noodkeringen van 1 meter hoog. Dit komt dus neer op 1800 meter aan noodkeringen. In september worden de containers geleverd.

De exacte locaties waar de containers komen te staan wordt nog afgestemd met de betrokken partners. Hierbij is het belangrijk dat ze op tactische locaties staan, zodat ze tijdens een crisis snel inzetbaar zijn in de Euregio. Dit is essentieel om tijdens een crisis kwetsbare gebieden beter te beschermen en wateroverlast te voorkomen. Ook volgt er nog een tweede opdracht vanuit de andere raamovereenkomst met MWK Nederland B.V. Met als doel om de komende jaren nog extra noodmateriaal aan te schaffen.

Wie is Geodesign Barriers?

Geodesign Barriers brengt 25 jaar wereldwijde ervaring en noodmaterialen, specifiek stormvloedkeringen, met zich mee. Het bedrijf biedt robuuste, van staal gemaakte stormvloedkeringen die overstromingsniveaus tussen 41 cm en 245 cm aankunnen. Deze barrières zijn ontworpen om effectief te werken op uitdagend terrein en in stedelijke omgevingen, waardoor ze een betrouwbare keuze zijn.

Voor meer informatie over Geodesign Barriers ga naar: www.geodesignbarriers.com

Geodesign-Barriers-Zweden

Wie is MWK Nederland B.V.?

Mobiele waterkeringen (MWK) Nederland B.V. is een expert op het gebied van noodmaterialen. Zij leveren meerdere systemen. Voornamelijk de mobiele dijk varieert van 60cm tot 300cm is een goed inzetbare mobiele waterkering. Dit is een watergevuld systeem en is met slechts vier personen op te bouwen. Voor meer informatie over MWK Nederland ga naar: https://www.mwk-nl.com