Opening en publieksmiddag vispassage ‘Verlengde Oude Maas’


vispassage vanaf brug Ohe en Laak

De vispassage ‘Verlengde Oude Maas’ aan de oostzijde van de Molen- en Biltplas bij Stevensweert is alweer een tijdje in gebruik. Mensen die het gebied kennen, weten dat het afgelopen jaar veel werk is verzet door Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat om deze nieuwe waterweg voor de vissen aan te leggen. ‘Dankzij deze vispassage verbetert de zwemroute voor vissen vanuit de Maas naar de Oude Maas en Geleenbeek’, stelt Arnold Jansen, dagelijks bestuurder van Waterschap Limburg. ‘Hierdoor kunnen ze de plekken waar ze zich voortplanten, beter bereiken.’ Zondag 29 januari a.s. is er een publieksmiddag met excursies, met uitleg over het hoe en waarom van deze vispassage.

Tijdens de werkzaamheden was het natuurgebied langs de Molen- en Biltplas gesloten. Eind vorig jaar legde het waterschap de laatste hand aan de vispassage in de vorm van een nieuw twee kilometer lang beekje. Over het beekje zijn enkele houten wandelbruggetjes aangebracht. Voor de kuddes gallowayrunderen en konikpaarden die grazen in het natuurgebied rondom de vispassage zijn doorwaadbare plaatsen gemaakt. Zo kunnen zij van de ene naar de andere kant van de beek gaan.

Kom struinen langs de beek!

Nu de vispassage helemaal klaar is én het hele gebied weer toegankelijk is voor wandelaars, organiseert Waterschap Limburg samen met Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten zondag 29 januari 2023 een gratis toegankelijke publieksmiddag van 13.00 tot 15.00 uur. Deze middag is bedoeld voor iedereen die kennis wil maken met het heringerichte gebied. We vertellen u dan graag hoe en waarom de werkzaamheden hebben plaatsgevonden. Vertegenwoordigers van de betrokken partijen zullen samen de vispassage officieel openen. Er is een informatiestandje en u kunt mee met een excursie onder leiding van een gids.

Aanmelden voor excursies

Wilt u meedoen met een begeleide wandeling? Leuk! Omdat het aantal plekken  beperkt is, werken we met aanmeldingen. Stuur daarvoor een e-mail aan Elise Eskes, via e.eskes@waterschaplimburg.nl, graag vóór 27 januari 2023. Wacht niet te lang als u zeker wilt zijn van een plekje. Tip: draag stevig, waterdicht schoeisel en kleding, afgestemd op het weer. Voor een warme kop koffie of thee na afloop wordt gezorgd. De excursies langs de nieuwe beek gaan over onverhard terrein en zijn daarom niet geschikt voor mindervaliden of kinderwagens. Kinderen zijn wel welkom. Houd er rekening mee dat we tijdens de excursies ongeveer vier kilometer wandelen.

banner verkiezingen nieuwsbericht