Onttrekkingsverbod oppervlaktewater voor Zuid-Limburg ingetrokken

Gepubliceerd op 4 augustus 2023 (om 10:00)

Waterschap Limburg trekt vanaf vrijdag 4 augustus 12.00 uur het onttrekkingsverbod voor beken en sloten (oppervlaktewater) in Zuid-Limburg in.

De herstellende beekafvoeren en het teruglopend neerslagtekort vormen voldoende aanleiding om dit besluit te nemen. Het verbod gold voor iedereen en voor alle onttrekkingen.

Positief effect door regen

Chrit Wolfhagen, lid van het dagelijks bestuur: “de maand juli was weer een hele natte maand. Normaal valt er gemiddeld 70 millimeter regen. Nu zien we dat er op veel plekken meer dan 100 mm neerslag is gevallen in Midden- en Noord-Limburg. Lokaal zelfs rond de 150 mm. De regen is zeer geleidelijk en over een langere periode gevallen. Dat is positief voor de beekafvoeren en de grondwaterstanden, alsook voor de natuur en de landbouwgewassen.”

Grondwaterstanden

De grondwaterstanden zijn nog altijd iets lager dan het gemiddelde op dit moment in het jaar over de afgelopen 30 jaar. Chrit Wolfhagen: “Wel zien we dat door de regen, en het feit dat er veel minder grondwater nodig is voor beregening, de grondwaterstanden langzaam aan het herstellen zijn. Al met al geeft ons dat voldoende aanleiding om het onttrekkingsverbod nu in te trekken.”

Een nieuw onttrekkingsverbod

Dat het onttrekkingsverbod nu ingetrokken wordt, betekent niet dat er geen nieuw onttrekkingsverbod ingesteld kan worden. De komende maanden kunnen de weersomstandigheden ervoor zorgen dat er opnieuw een onttrekkingsverbod gaat gelden. Uiteraard wordt er tijdig over zulke besluiten gecommuniceerd.