GaiaZOO giraffen genieten van wilgentakken


Giraffen_wilg_2 (Breedbeeld)

Wekelijks krijgen de giraffen van GaiaZOO in Kerkrade hun portie vers gesnoeide wilgentakken. Sinds maart 2022 wordt elke week ongeveer 400 kilo aan wilgentakken naar het giraffenverblijf gebracht. Al deze takken zijn afkomstig van knotwilgen uit het areaal van Waterschap Limburg. Het gaat om ongeveer 50 ton snoeiafval per jaar.

Het idee kwam van groente- en fruitleverancier Gerard Mertz van Mertz Kleinfruit, samen met aannemer Krinkels. Deze laatste doet het groenonderhoud voor Waterschap Limburg in Zuid en Midden-Limburg. Onderdeel daarvan is ook het snoeien van wilgen langs de Limburgse beken. Door de wilgentakken naar de dierentuin te brengen, verdwijnen ze niet in de versnipperraar en gaan ze ook niet naar de composteerder.

Chrit Wolfhagen, dagelijks bestuurder van Waterschap Limburg: “Het idee is fantastisch en het loopt prima. Het mes snijdt zo aan twee kanten: het is duurzaam en de giraffen genieten van verse wilgentakken.”Behalve de giraffen zijn ook gorilla's en capibara's of waterzwijnen dol op wilgentakken.

Meer informatie over duurzaam beheer en onderhoud door Waterschap Limburg: https://www.waterschaplimburg.nl/uwbuurt/onderhoud-beheer/