Eigenaren Casa Mia blij met plannen Corio Glana

Gepubliceerd op 1 december 2023

De gemeente Sittard-Geleen en Waterschap Limburg zijn partners bij de herinrichting van de Geleenbeek in het centrum van Sittard, onder de naam Corio Glana, highlight 20 fase 2. Het doel van deze samenwerking is de wateroverlast beperken en de beek ruim en klimaatbestendig inrichten. Met een fraaie, groene verbinding van het Stadspark naar de historische binnenstad van Sittard. Omwonenden en ondernemers zijn vanaf het begin nauw betrokkenen bij de plannen.

Dit geldt ook voor Rob Nijpels en Marja Lacroix. Donderdag 30 november jongstleden kregen de beide eigenaren van Casa Mia bezoek van waterschapbestuurder Josette Van Wersch en wethouder Leon Geilen van de gemeente Sittard-Geleen. Nijpels en Lacroix lieten de bestuurders afgelopen donderdag weten dat ze officieel instemmen met de herinrichtingsplannen. Voor hen betekent de ontkluizing de realisatie van een lang gekoesterde wens. ‘Wij hebben het verouderde Casa Mia weer omgetoverd tot een mini kasteeltje waar historie, comfort en rust samenkomen. De gracht geeft het pand weer de allure die het verdient. Dit draagt zeker bij aan de historische uitstraling van de binnenstad. Het maakt het plaatje straks compleet.’

Complexe klus

De prachtige Bed & Breakfast Casa Mia is een gemeentelijk monument met neogotische kantelen. Vroeger liep de open Geleenbeek voor het kasteeltje langs en daarom was er een brug naar de houten poort. In 1965 is de Geleenbeek overkluisd en de gracht verdwenen. Maar als het waterschap klaar is met deze redelijk complexe klus, zal er weer water rond Casa Mia stromen en krijgt de brug weer de functie die ze oorspronkelijk had.

vlnr Josette Van Wersch, Rob Nijpels, Marja Lacroix (eigenaren Casa Mia) en Leon Geilen (wethouder Sittard-Geleen)

Samenwerking

De plannen rond Casa Mia maken deel uit van het hele plan Corio Glana, highlight 20 fase 2. Dit project omvat het verhogen en verlengen van de bruggen in de Parklaan én het klimaatbestendiger inrichten van de beek. ‘Hierdoor vermindert de kans op wateroverlast. Daarnaast streven we naar schoner water en verbetering van ecologische waarden in de stad’, legt Josette Van Wersch uit.

Wethouder Geilen: ‘Je ziet ook hier dat een goede samenwerking met omwonenden belangrijk is. Met de ontkluizing en herinrichting van de Geleenbeek in de Parklaan zorgen we dat het centrum van Sittard niet snel natte voeten krijgt en tegelijk is het ook een kwaliteitsimpuls want het terugbrengen van het water zorgt voor een hoogwaardige uitstraling.’

Meer informatie over dit project.