Code oranje vanwege verwachte onweersbuien

Gepubliceerd op 9 juli 2023 (om 10:21)

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft voor vandaag code oranje afgegeven voor Limburg wegens onweersbuien. De waarschuwing geldt tussen 15.00 en 20.00 uur. Er worden onweersbuien met lokaal veel neerslag verwacht, mogelijk met hagel en windstoten tussen de 75 en 100 km/u.

Kans op lokale wateroverlast

Op dit moment is niet te voorspellen waar de neerslag precies gaat vallen en wat de duur en kracht ervan zal zijn. Via de Centrale Regiekamer blijven we de waterstanden, waterafvoer en de verwachte neerslag goed in de gaten houden. Op dit moment verwachten we voor ons watersysteem geen problemen.

Hou voor meer informatie onze website en social media kanalen in de gaten. Hier zullen wij, als het nodig is, updates plaatsen.

Droogte vergroot de kans op overstort bij regenval

De grond is op dit moment nog harder dan normaal. Dit vergroot de kans op een overstort als er veel regen valt. Het regenwater stroomt het riool in en mengt zich met ongezuiverd afvalwater. Als het riool de grote hoeveelheid regen niet aankan, overstroomt het. Dit noemen we een overstort. Het water stroomt dan in de beek. Hierdoor verkleurt het water bruin/grijs en gaat het stinken. Ook leidt het vaak tot vissterfte als er niet snel wordt gereageerd.

Zie je dit? Ga niet het water in en laat geen dieren uit dit water drinken. Maar bel dan direct naar de Meldkamer Water: 0800 03 41.

Wat doe je bij plotselinge wateroverlast?

Op de website www.wachtnietopwater.nl staan tips de helpen om mogelijke wateroverlast te beperken.

Op de website www.brandweer.nl/onderwerpen/storm-en-wateroverlast/ staat meer informatie over wie je wanneer moet bellen bij wateroverlast.

wateroverlast

Waterstanden App

Informatie over de waterstanden en de afvoer van de beken vind je op www.waterstandlimburg.nl. Je kunt ook de WaterstandLimburg-app downloaden in de App Store of Google Play Store.

Meldkamer Water

Wateroverlast kun je melden via Meldkamer Water door te bellen naar 0800 03 41 (24 uur per dag, 7 dagen per week).