Code oranje vanwege verwachte regen

Gepubliceerd op 22 juni 2023 (om 12:32)

Vanmiddag en vanavond geldt in Limburg code oranje wegens zware regen. Regionaal is kans op meer dan 75 mm regen. Hierdoor kan schade en gevaar ontstaan als gevolg van wateroverlast.

Kans op lokale wateroverlast

Op dit moment is niet te voorspellen waar de neerslag precies gaat vallen en wat de duur en kracht ervan zal zijn. De droogte van de afgelopen weken heeft gezorgd voor verdroging van de bodem. Hierdoor kan de neerslag moeilijker in de bodem infiltreren, waardoor er een kans is op plaatselijke wateroverlast.

Via de Centrale Regiekamer blijven we de waterstanden, waterafvoer en de verwachte neerslag goed in de gaten houden. Hou voor meer informatie onze website en social media kanalen in de gaten. Hier zullen wij, als het nodig is, updates plaatsen.

Droogte vergroot de kans op overstort bij regenval

De aanhoudende droogte zorgt ervoor dat de grond harder is dan normaal. Dit vergroot de kans op een overstort als er veel regen valt. Het regenwater stroomt het riool in en mengt zich met ongezuiverd afvalwater. Als het riool de grote hoeveelheid regen niet aankan, overstroomt het. Dit noemen we een overstort. Het water stroomt dan in de beek. Hierdoor verkleurt het water bruin/grijs en gaat het stinken. Ook leidt het vaak tot vissterfte als er niet snel wordt gereageerd.

Zie je dit? Ga niet het water in en laat geen dieren uit dit water drinken. Maar bel dan direct naar de Meldkamer Water: 0800 03 41.

Wat doe je bij plotselinge wateroverlast?

Op de website www.wachtnietopwater.nl staan tips de helpen om mogelijke wateroverlast te beperken.

Op de website www.brandweer.nl/onderwerpen/storm-en-wateroverlast/ staat meer informatie over wie je wanneer moet bellen bij wateroverlast.

wateroverlast

Waterstanden App

Informatie over de waterstanden en de afvoer van de beken vind je op www.waterstandlimburg.nl. Je kunt ook de WaterstandLimburg-app downloaden in de App Store of Google Play Store.

Meldkamer Water

Wateroverlast kun je melden via Meldkamer Water door te bellen naar 0800 03 41 (24 uur per dag, 7 dagen per week).