Laatste nieuws hoogwater

Gepubliceerd op 12 maart 2020

maas4

Op deze pagina plaatsen we het laatste nieuws rondom de maatregelen die het waterschap neemt om overlast door het hoogwater te voorkomen.

12-3 17:00 uur

Afvoeren Maas en Roer nemen af

Rijkswaterstaat meldt dat de afvoer bij St. Pieter afneemt en naar verwachting morgen een afvoer van ongeveer 1200 m3/s bereikt. Deze afvoerdaling gaat zich in de komende dagen versterkt doorzetten, waarbij de verwachting is dat op zondag 15 maart afvoeren onder de 800 m3/s worden gemeten bij meetpunt St. Pieter.  Naar alle waarschijnlijkheid verlaat de verhoogde piekafvoer zondag de provincie. De vrijwillige dijkwachten lopen vrijdag en zaterdag nog inspecties in Midden- en Noord-Limburg.

De Roer heeft vandaag een piekafvoer van 111 m3/s bij meetpunt Stah bereikt. Deze verhoogde afvoer neemt de komende uren verder af en zal tegen het einde van de avond de Maas bereiken.

Volg de prognoses van Rijkswaterstaat hier https://bit.ly/2Is23cJ

11-3 17:00 uur

Preventief plaatsen van big bags Kasteel Vlodrop

De afvoer van de Roer is door de regen plotseling flink gestegen. Bij een verwachte afvoer boven de 100 m3/s worden preventieve maatregelen genomen om wateroverlast te voorkomen. Naar verwachting wordt dit vanavond bereikt en kan de afvoer oplopen tot 110 m3/s Er wordt conform draaiboek in Vlodrop zogenaamde big bags geplaatst, ongeveer 100 stuks. Naar verwachting neemt de afvoer daarna weer af.

Foto: preventieve beek van big bags bij de Roer in Vlodrop uit 2019.

11 mrt, 12:00 uur

Rijkswaterstaat meldt vandaag dat de afvoer van de Maas bij St. Pieter is gestegen naar ~1400 m3/s. Deze afvoer zal in de aankomende uren nog iets gaan toenemen, maar het is volgens Rijkswaterstaat niet de verwachting dat het langdurig boven 1500m/3s gaat uitkomen. In de namiddag en avond van woensdag 11 maart wordt een langzame daling ingezet. Deze afvoerdaling gaat zich in de dagen daarna versterkt doorzetten, waarbij op 14 – 15 maart afvoeren van ongeveer 800 m3/s worden verwacht bij St. Pieter. De verhoogde afvoer bij meetpunt St. Pieter van vandaag bereikt in de loop van morgen Midden- en Noord-Limburg. Daar lopen de vrijwillige dijkwachten nog inspectierondes op donderdag en vrijdag. Daarna zal deze verhoogde maasafvoer onze provincie verlaten.

6 mrt, 15:00 uur

Volgens de prognoses van Rijkswaterstaat https://bit.ly/2Is23cJ neemt de afvoer van de Maas bij St. Pieter vandaag en morgen toe tot ~1400 m3/sec. De bijbehorende maatregelen zijn genomen.

5 mrt, 13:00 uur

Vanwege de aanhoudende neerslag in het stroomgebied van de Maas meldt Rijkswaterstaat een te verwachten afvoer van circa 1350 m3/s op vrijdagmorgen. Afhankelijk van de hoeveelheid neerslag die er valt neemt de afvoer verder toe naar circa 1400-1600 m3/s (meetpunt St. Pieter).

Naast de eerder deze week genomen maatregelen, stelt Waterschap Limburg vrijdag aanvullend pompen op en wordt er in Well een demontabele kering geplaatst.

De vrijwillige dijkwachten lopen vanaf zondag inspecties in het noordelijk stroomgebied van de Maas in Limburg vanaf Swalmen (Oostkant Maas) en Thorn (Westkant Maas).

Actuele informatie waterstand Maas:

https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterdata-en-waterberichtgeving/waterbericht/rijn-maas/index.aspx

3 mrt, 16:00 uur

Rijkswaterstaat meldt dat de afvoer bij Sint Pieter vanochtend tot maximaal 1270 m3/s is gestegen.

Doordat de verwachte afvoer van 1400 m3/s niet gerealiseerd is, is het niet noodzakelijk dat de vrijwillige dijkwachten morgen in het noorden van Limburg dijkinspecties lopen.

De komende dagen neemt de afvoer weer af. Vanaf donderdag wordt er weer significante neerslag verwacht waardoor de afvoer weer zal toenemen.

Meer informatie: https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterdata-en-waterberichtgeving/waterbericht/rijn-maas/index.aspx

2 mrt, verhoogde waterstand Maas

Door de hoeveelheid neerslag die er de afgelopen dagen in het stroomgebied van de Maas is gevallen, wordt er op dinsdagmorgen een afvoer van ca. 1350 m3 per seconde verwacht bij Sint Pieter. Waterschap Limburg plaatst uit voorzorg een coupure in Arcen en installeert pompen in Well, Blitterswijck, Afferden en Blerick. De dijkwachten in het noorden van Limburg lopen woensdag een inspectieronde. De verwachting is dat de afvoer van de Maas bij Sint Pieter na dinsdag weer afneemt.

Meer informatie: https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterdata-en-waterberichtgeving/waterbericht/rijn-maas/index.aspx

6 feb, 12:45 uur

Gisterochtend is de piek van de afvoer bij de Maas in St. Pieter bereikt. Het peil zal vanaf dit punt verder gaan dalen. Momenteel zit de piek in de omgeving van Heel, in het midden van onze provincie. Rond een uur of 16.00 uur vanmiddag wordt de piek verwacht bij Venlo met een verwachte afvoer van ca. 1525 m3 per seconde. Morgenochtend bereikt de piek Mook met een verwachte afvoer van ca. 1580 m3 per seconde  en zal dan onze provincie verlaten.

De voorzorgsmaatregelen voor het midden en noorden van onze provincie zijn reeds allen getroffen, hier komen vandaag geen nieuwe maatregelen bij. De dijkwachten blijven rondes lopen en we blijven de situatie monitoren door inspecties uit te voeren.

5 feb, 16:30 uur

Vanochtend rond 08.00 uur heeft de Maas bij St. Pieter zijn piek bereikt bij een afvoer van ca. 1.750 m3 per seconde. Vanaf dat moment is het peil weer aan het zakken in het zuiden van onze provincie. In het noorden van Limburg is de piek wat later vanmiddag bereikt, maar ook daar is de afvoer inmiddels aan het dalen. De komende dagen wordt geen neerslag verwacht, het peil zal daarom naar verwachting de komende dagen verder zakken.  
De afvoeren van de beken leveren nergens problemen op. Uiteraard blijven we wel alert op de afvoeren. Ook blijven we de situatie monitoren door inspecties uit te voeren. Onze dijkwachten zullen morgen in het midden en noorden van de provincie nog rondes lopen, in het zuiden zijn vanmiddag de laatste rondes afgerond.  

4 feb, 13:30 uur

Waterschap Limburg rijdt vandaag pompen, coupures en demontabele keringen uit. Dat is nodig omdat de afvoer van de Maas momenteel 1.500 m3 per seconde bij St. Pieter heeft bereikt.

Op dit moment is de verwachting dat de afvoer de komende 24 uur blijft stijgen en morgenochtend een piek bereikt van ongeveer 1.800 m3 waarna de afvoer naar verwachting langzaam gaat dalen. De afvoeren van de beken leveren op dit moment nergens problemen op. Uiteraard blijven we wel alert op de afvoeren.

Er worden onder meer pompen geplaatst in Roermond (bij Hattem), in Baarlo (Kwistbeek), in Venlo (Springbeek), in Blitterswijck (Wolterskamp) en in Wessem (Thornerbeek). Sinds kort staat er een vaste pomp in Elsloo (Hemelbeek), deze is in bedrijf genomen. De demontabele kering in Arcen is vandaag opgebouwd. Verder worden er inspecties uitgevoerd, dijkwachten lopen controles, afsluiters van bijvoorbeeld beregeningsinstallaties dichtgezet en terugslapkleppen gecontroleerd.

Sfeerimpressie in foto's

maas2

maas3

maas 1


Centraal Meldpunt Water

Wateroverlast kunt u melden via het Centraal Meldpunt Water 0800 – 0341 (24 uur per dag, 7 dagen per week).