Gemaal Lange Heide


Inleiding

Ten westen van Maasbree kruisen twee watergangen elkaar, de Lange Heide en de Everlose Beek. Het gemaal op deze kruising bestuurt het waterpeil in de watergangen. Het gemaal is ruim 20 jaar oud en is dringend toe aan vervanging. Daarnaast heeft het gemaal regelmatig storingen, doordat er veel afdrijvend kroos, maaisel en vuil in vast komt te zitten. Tijdens deze storingen kan de aanvoer van het water stil komen te liggen. We voeren werkzaamheden uit om dit op te lossen.

Projectdoel

  • Een goede doorgang voor de aanvoer van water door het gemaal
  • Nauwkeuriger beheren van het waterpeil
  • Verbeteren van beheer en onderhoud aan het gemaal

Wat gaan we doen?

  • Het bestaande gemaal verwijderen en een nieuw vijzelgemaal plaatsen dichter bij de Westerlinglaan. Doordat het gemaal verder van de Everlose Beek af ligt kan deze minder snel het kroos, maaisel en vuil in het gemaal zuigen. De locatie van het nieuwe gemaal is ook beter te bereiken bij het beheer en onderhoud ervan. Een vijzelgemaal geeft minder snel storingen dan een regulier gemaal.
  • Aanpassen van de aansluiting van de Everlose beek en de Lange Heide, zodat er minder vuil richting het gemaal stroomt
  • Beekprofiel wat is aangetast door de bever herstellen om verdere slijtage te voorkomen

Planning

De werkzaamheden zijn eind 2022 gestart. Deze zullen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 afgerond zijn.

Betrokkenen bij project

Alle werkzaamheden zijn afgestemd met de gemeente Peel en Maas en de omwonenden.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Waterschap Limburg of kunt u contact opnemen met Simone Timmermans. Dit kan via het telefoonnummer +316 148 911 06 of per e-mail naar s.timmermans@waterschaplimburg.nl.

Ontvangt u al de nieuwsbrief van het waterschap? Zo niet, meld u dan aan voor de nieuwsbrief via www.waterschaplimburg.nl/email.  Of volg ons op Twitter, Facebook of Instagram.

Heeft u andere vragen? Neem dan contact op via 088 – 88 90 100 of stuur een mail naar info@waterschaplimburg.nl.