Beleef Ons Water tijdens open dag op 29 oktober

Gepubliceerd op 22 september 2017

Opendag_foto3

Op zondag 29 oktober zetten Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg de poorten open van hun waterschapswerven in Horst, Nederweert en Sittard en de rioolwaterzuiveringen in Roermond en Simpelveld. Je kunt dan tussen 11.00 en 16.00 uur een kijkje achter de schermen nemen om te ervaren hoe zij werken aan veilig en schoon water in Limburg. Er is voor jong en oud van alles te doen en te beleven en de toegang is gratis.

Waterveiligheid en wateroverlast

In de loodsen in Horst, Nederweert en Sittard kun je zien wat er gebeurt als we te maken krijgen met hoogwater en wateroverlast. Kom kijken hoe de grote pompen werken, bouw zelf een waterkering en ontdek  wat je zelf kunt doen om wateroverlast te voorkomen. Waterschappers vertellen hoe het is om te werken aan water en aan welke beek- en dijkprojecten in jouw omgeving gewerkt wordt en kinderen kunnen zelf een dijk bouwen en zien of hij het water tegenhoudt.

Waterwandelingen

Ook kun je op drie plaatsen in Limburg aansluiten bij een gratis waterwandeling onder begeleiding van een deskundige gids. We bieden een waterwandeling aan bij:

  • Natuurgebied de IJzeren Man, startpunt 13.30 uur bij Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man, Geurtsvenweg in Weert
  • De Groote Molenbeek, startpunt 13.30 uur bij parkeerplaats bij ingang natuurgebied ’t Ham, Hesselenweg Horst
  • De Vloedgraaf, startpunt 13.30 uur bij de Sint- Ambelbergabasiliek, Salvatorplein 10 in Susteren

Van plas tot plas

Op de rioolzuiveringen in Simpelveld en Roermond kun je zien wat er met je plas en poep  gebeurt als je die door de wc spoelt. Ook ontdek je hoe en waarvan drinkwater wordt gemaakt. Je ziet hoe Waterschapsbedrijf Limburg jaarlijks maar liefst 150 miljoen m3 rioolwater (zo’n 3,4 miljoen tankauto’s) stap voor stap schoonmaakt. Daarna kan het water weer terug naar de rivieren en beken, waar de basis voor ons drinkwater vandaan komt. Medewerkers leggen uit hoe bacteriën het vuil in het water opeten tijdens het biologische zuiveringsproces en welke hypermoderne technieken daarbij komen kijken.

Locaties open dag

  • Waterschapswerf Horst, Expeditiestraat 6
  • Waterschapswerf Nederweert , Pannenweg 317
  • Loods Sittard, Rijksweg Noord 305
  • Rioolzuiveringsinstallatie Simpelveld, Raffelsbergerweg 6
  • Rioolzuiveringsinstallatie Roermond, Buggenumerweg 5

Beleef Ons Water

Met de open dag bieden Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg een uniek kijkje achter de schermen van het waterbeheer in Limburg. De dag sluit aan op de landelijke ‘Week van Ons Water’, meer info vind je op www.onswater.nl

Kantoor Waterschap Limburg

Begin 2018 wordt er een open dag georganiseerd bij  het nieuwe kantoor van Waterschap Limburg aan de Maria Theresialaan in Roermond.

Meer weten?

De open dag ‘Beleef ons Water in Limburg’ is gratis toegankelijk tussen 11.00 en 16.00. Er zijn voldoende parkeermogelijkheden. Voor meer informatie kijk ook op www.wbl.nl.