Waterschap waarschuwt voor blauwalg bij diverse locaties

Laatst gepubliceerd op 21 september 2022 (om 14:33)

LOW-RES-Fotoserie-Harrie-en-blauwalg-meting (1)

De inspecteurs van Waterschap Limburg hebben bij controles blauwalgen aangetroffen. Op deze locaties zijn waarschuwingsborden geplaatst. Het aanraken of innemen van blauwalgen kan verschillende gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Wil je toch zwemmen op deze plek? Dan neem je een risico.

Op dit moment gelden waarschuwingen voor blauwalg op de volgende locaties:

 • Dagstrand Thorn
 • Maasplassen Roermond
 • Dagstrand Area-X
 • Recreatiestrand Resort Marina Oolderhuuske
 • Recreatiestrand Camping Velmans/Maasparcje/van Ass/Hermans te Roermond
 • Recreatiestrand Camping Hatenboer te Roermond
 • De Zeekoelen in Brunssum
 • Camping de Oosterdriessen te Eysden
 • Funvalley te Eysden
 • Event Beach te Eysden
 • Naturistenvereniging De Maasplassen te Maastricht

Op dit moment geldt een waarschuwing voor zwemmersjeuk op de volgende locatie:

Dagstrand Vakantiepark BreeBronne te Maasbree

Regelmatige controles

Het waterschap houdt de situatie goed in de gaten. Onze inspecteurs voeren regelmatig controles uit en nemen monsters. Als het gevaar voor blauwalg is verdwenen, verwijderen wij de borden.

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalg is een bacterie die altijd aanwezig is in zoet water. Soms, als het erg warm is bijvoorbeeld, breidt de blauwalg zich enorm uit. Als er te veel blauwalgen groeit is dat schadelijk. Je ziet dan een blauwgroene en/of rode laag op het water. Als mensen of dieren in contact komen met water waarin veel blauwalgen voorkomen, kunnen zij gezondheidsklachten ervaren.

Deze klachten zijn jeuk, huiduitslag, maagdarmklachten, oog- en oorpijn, hoofdpijn, duizelig, ademhalingsproblemen, kramp en sloomheid. Het waterschap raadt u het water met een blauwgroene en/of rode laag niet aan te raken. Dit geldt voor mens en dier. Heb je toch het water aangeraakt? Spoel jezelf dan zo snel mogelijk af met kraanwater en bel de huisarts bij klachten.

Wat doet het waterschap?

Het waterschap controleert in de zomer de kwaliteit van het zwemwater van verschillende natuurlijke zwemlocaties. Daar hoort standaard de controle op blauwalgen bij. Ontdekt het waterschap een drijflaag van blauwalgen, dan volgt een onderzoek. Blijkt uit dit onderzoek dat er te veel blauwalgen zijn? Dan informeren wij de gemeente om waarschuwingsborden te plaatsen.

Wat kunt u doen?

Zwem alleen op officieel aangewezen zwemlocaties. Zie www.zwemwater.nl voor een zwemlocatie bij jou in de buurt. Heb je een melding over watervervuiling of een bijzondere situatie bij een officiële zwemlocatie in Limburg? Bel dan het Meldpunt Water: 0800-0341.


Zie hier waar je wel veilig kan zwemmen