Onthulling gedenkbord Geul symboliseert start van aanpak wateroverlast regio Valkenburg

Gepubliceerd op 19 juli 2018

In 1987 kreeg de Geul het door hevige regenval zo zwaar te verduren dat het Walramplein in Valkenburg volledig overstroomde. De Grotestraat veranderde in een kolkende rivier. Opeens was de Geul 3,5 meter diep. Een ongekend verschil met de ongeveer 20 centimeter van vandaag. Sinds gisteren is dat historische waterpeil voorgoed vastgelegd met een permanent, ijzeren gedenkbord: 68,30 meter boven NAP. Hiermee is symbolisch een start gemaakt aan de aanpak van wateroverlast in de regio.

Een historische gebeurtenis is voor iedereen zichtbaar gemaakt met het gedenkbord. Maar de onthulling, door wethouder Carlo Vankan van Valkenburg en Josette van Wersch van het Waterschap Limburg, was vooral ook een symbolische daad. „Hier hebben we de Geul onder controle”, legt Vankan uit. „Maar we mogen de andere knelpunten en de andere kernen niet vergeten.” De wethouder memoreert de wateroverlast en modderstromen die in mei met name Terblijt en Houthem troffen. „Dat we dit bord samen onthullen symboliseert dat we begonnen zijn met bestuurlijk overleg over hoe we het water en de klimaatveranderingen in de toekomst te lijf kunnen gaan”, vult Van Wersch aan.

Concreet zijn de plannen voor Valkenburg nog niet. „We hebben helikoptervluchten gemaakt om te bekijken hoe de waterstromen precies lopen. Die informatie wordt nu in kaart gebracht. Maar omdat we informatie verwerken vanuit de hele provincie, gaat daar nog wel een paar maanden overheen.” Pas dan kan er op detailniveau over mogelijke maatregelen gesproken worden. De start is in ieder geval gemaakt.

Foto: Gert Lammer