Pop up laboratorium bij Museum van Bommel van Dam

VanRoelink

Waterzuivering, hoe werkt dat eigenlijk? Van zondag 23 tot en met donderdag 27 juli gaat kunstenaarsduo VanRoelink dat aan den lijve ondervinden. Op uitnodiging van Museum van Bommel van Dam, de gemeente Venlo en Waterschap Limburg onderzoeken ze vanuit een camper hoe er beter gebruik gemaakt kan worden van regenwater. Publiek wordt van harte uitgenodigd om aan het onderzoek mee te werken. Hun mobiele pop-up laboratium staat vijf dagen voor het museum.

Optimaliseren van de waterkringloop
Waterschap Limburg wil de waterkringloop optimaliseren en heeft ontwerpers en kunstenaars gevraagd om hierover mee te denken. Hoe zouden we in de waterkringloop van steden beter gebruik kunnen maken van regenwater? Welke mogelijkheden zijn voor te stellen voor het opvangen en opslaan ervan? Hoe zou regenwater ons gebruik van gezuiverd drinkwater kunnen beperken? Via CALL, een initiatief van Museum van Bommel van Dam en de gemeente Venlo, is deze vraag onder kunstenaars en ontwerpers uitgezet.

Artistiek onderzoek
VanRoelink, bestaande uit Femke Van Heugten (1978) en Robert Roelink (1973), zijn kunstnomaden die sinds 2016 locatie-onafhankelijk samenleven vanuit een camper. Hun mobiele huis fungeert voor dit project als pop-up laboratorium. Omdat natuur het beste voorbeeld is van diversiteit wordt een installatie gemaakt waarin regenwater als natuurlijke bron de hoofdrol speelt. De transparantie van het water, als ook de stroming ervan, zijn twee karakteristieken die VanRoelink graag willen implementeren in het project. Ze richten een open plek in waarin het onderzoek te volgen is en delen hun bevindingen in dialoog met publiek.

Nieuwe koers museum
Het project CALL past in de nieuwe koers die Van Bommel van Dam is ingeslagen. Daarin zoekt het museum naast de traditionele tentoonstellingen met projecten de verbinding met de stad en stedelijke vraagstukken.