Beleef de Dag van het Water


Op zondag 30 juni 2024 vindt de ‘Dag van het Water’ plaats in Valkenburg. Deze dag staat in het teken van onze gezamenlijke uitdaging: Limburg beter voorbereiden op en beschermen tegen wateroverlast.

Door klimaatverandering komen hevige regenbuien steeds vaker voor. De overheden in Limburg werken samen aan maatregelen om wateroverlast te verminderen. Tijdens de Dag van het Water laten we zien hoe we dit aanpakken.

Wateroverlast is nooit helemaal te voorkomen. U kunt zelf ook veel doen om voorbereid te zijn en schade door wateroverlast te verminderen. Leer wat u zelf kunt doen en ontvang waardevolle tips en informatie tijdens deze informatieve en inspirerende dag!

Mis deze informatieve dag voor het hele gezin niet en kom op zondag 30 juni tussen 12.00 uur en 17.00 uur naar de Polfermolen aan de Plenkertstraat 50 in Valkenburg. Aanmelden is niet nodig. We kijken ernaar uit om u te verwelkomen!

Kijk voor meer informatie op www.wachtnietopwater.nl/dagvanhetwater

Wat is er allemaal te doen?

Informatiemarkt

  • Aanpak overheden: De overheden in Limburg werken aan maatregelen om wateroverlast te verminderen. Tijdens de Dag van het Water laten we zien hoe we dit aanpakken en leggen we uit waarom we dit zo doen.
  • Beschermende waterkerende producten: Ontdek welke (innovatieve) waterkerende producten u kunt gebruiken om uw woning te beschermen tegen wateroverlast.
  • Woningscan wateroverlast: Informeer u over de pilot die nu in Limburg plaatsvindt om met een woningscan te achterhalen hoe u wateroverlast in uw woning kunt voorkomen of verminderen.

Demonstraties

  • Mobiele waterkeringen (doorlopend): Zie hoe tijdelijke waterkeringen snel geplaatst kunnen worden bij dreigende wateroverlast. We laten drie soorten zien, waaronder éénn voor thuisgebruik.
  • Ontmoet de Waterklaar coach: Leer van de Waterklaar coaches hoe u een regenpijp kunt afkoppelen en regenwater kunt opvangen en gebruiken. Ontdek hoe u een afspraak kunt maken met een afkoppeladviseur in uw buurt voor informatie over subsidies.
  • Ontdek Waterbeheer: Laat u bijpraten over maatregelen om water te beheersen, noodmaatregelen en wat u zelf kunt doen om het water voor te zijn. Ontdek waarom steden wateroverlast ervaren tijdens hevige regenbuien en wat helpt om dit te beperken. Dit wordt op een praktische en inspirerende manier gedemonstreerd via de Watertafel Limburg.

Voor de kinderen

  • Schminken en knutselworkshops: creatieve en leuke knutselactiviteiten.
  • Dijken bouwen: Bouw zelf een dijk en speel met water.
  • Waterproefjes: Leer hoe bijzonder Limburgs drinkwater is en waarom we er zuinig mee moeten zijn.
  • Toiletjuffrouw Charlotte: Ontdek op een leuke manier wat er wel en niet in het toilet mag om verstoppingen te voorkomen en de waterkwaliteit te verbeteren.

En nog veel meer!

Praktische informatie

Locatie: Polfermolen, Polfermolen aan de Plenkertstraat 50 in Valkenburg

Tijd: Tussen 12:00 en 17:00 uur

Parkeertips: Odapark en Par'Course II