Waarschuwing blauwalgen

Laatst gepubliceerd op 24 mei 2024 (om 13:09)

Tussen 1 mei en 1 oktober controleren wij regelmatig de kwaliteit van de officiële zwemlocaties in natuurwater. Hieronder de waarschuwingen of negatieve zwemadviezen.

Er zijn op dit moment geen waarschuwingen voor blauwalg.

Wat kan je zelf doen?

Zwem alleen op officieel aangewezen zwemlocaties. Zie www.zwemwater.nl voor een zwemlocatie bij jou in de buurt. Heb je een melding over watervervuiling of een bijzondere situatie bij een officiële zwemlocatie in Limburg? Bel dan het Meldkamer Water: 0800-0341.

Regelmatige controles

Het waterschap houdt de situatie goed in de gaten. Onze inspecteurs voeren regelmatig controles uit en nemen monsters. Indien blauwalg wordt geconstateerd plaatsen wij ter plekke borden. Als het gevaar voor blauwalg is verdwenen, verwijderen wij de borden.

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalg is een bacterie die altijd aanwezig is in zoet water. Soms, als het erg warm is bijvoorbeeld, breidt de blauwalg zich enorm uit. Als er te veel blauwalgen groeit is dat schadelijk. Je ziet dan een blauwgroene en/of rode laag op het water. Als mensen of dieren in contact komen met water waarin veel blauwalgen voorkomen, kunnen zij gezondheidsklachten ervaren.

Deze klachten zijn jeuk, huiduitslag, maagdarmklachten, oog- en oorpijn, hoofdpijn, duizelig, ademhalingsproblemen, kramp en sloomheid. Het waterschap raadt u het water met een blauwgroene en/of rode laag niet aan te raken. Dit geldt voor mens en dier. Heb je toch het water aangeraakt? Spoel jezelf dan zo snel mogelijk af met kraanwater en bel de huisarts bij klachten.


Zie hier waar je wel veilig kan zwemmen

Meer weten over blauwalgen en botulisme