Creatieve oplossingen gezocht tegen wateroverlast en droogte

Gepubliceerd op 25 oktober 2017

Stedelijke wateroverlast (Breedbeeld)

Waterschap Limburg stimuleert mensen in een prijsvraag om mee te denken over oplossingen tegen wateroverlast en droogte. Mensen kunnen hun idee tot 15 november inleveren bij het waterschap.

“We krijgen steeds meer te maken met extremer weer”, zegt waterschapsbestuurder Har Frenken. “Hittegolven, hevige neerslag maar ook perioden van droogte zijn aan de orde van de dag. In Limburg zetten we ons als waterschap, samen met gemeenten en tal van andere partijen in voor een omgeving die klaar is voor het nieuwe klimaat. Hiervoor hebben we het actieprogramma Water in Balans opgezet. Maar we kunnen dit niet alleen”, benadrukt Frenken.

Maatregelen in eigen tuin

De opgave in Limburg is groot. “Ook inwoners kunnen een steen bijdragen”,  vult collegabestuurder Josette Van Wersch aan. “Zo kunnen mensen maatregelen nemen in hun eigen tuin, door bijvoorbeeld het afkoppelen van regenwater, de tuin groener maken, vijvers aanleggen, een regenton plaatsen of het aanbrengen van waterdoorlatende terrastegels. Alles waarbij je het water langer vasthoudt op je eigen terrein, helpt.”

Prijsvraag

Met de prijsvraag wil het waterschap mensen bewuster maken van de opgave waar we met z’n allen voor staan en stimuleren om zelf met ideeën te komen en maatregelen te nemen.
Mensen die willen deelnemen mailen hun idee vóór 15 november 2017 naar waterinbalans@waterschaplimburg.nl  o.v.v. “prijsvraag” en voorzien van naam, woonplaats en e-mailadres. De leukste inzendingen worden beloond met een Intratuin cadeaubon t.w.v. € 500,- om je tuin groener te maken. Winnaars ontvangen persoonlijk bericht en worden vermeld in een openbare publicatie over deze actie.

Open Dag

Voor inspiratie kunnen mensen de Open Dag van Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg bezoeken op zondag 29 oktober a.s. Mensen kunnen dan tussen 11.00 en 16.00 uur op verschillende locaties in Limburg een kijkje achter de schermen nemen om te zien en ervaren hoe er wordt gewerkt aan veilig en schoon water in Limburg.

Water in Balans

Met het actieprogramma Water in Balans gaat Waterschap Limburg samen met de omgeving aan de slag om knelpunten op het gebied van wateroverlast en droogte als gevolg van de klimaatverandering aan te pakken.


Zie ook