Wandel mee langs Ons Water op zondag 21 mei

Gepubliceerd op 10 mei 2017

Worm educatie

Op zondag 21 mei organiseert Waterschap Limburg op vier verschillende locaties waterwandelingen. Deze  wandelingen zijn gratis en onder begeleiding van een deskundige gids van Stichting Milieufederatie Limburg. Onderweg krijgt u interessante informatie over de natuur in de omgeving van de beek, historische gebouwen en natuurlijk ook over het werk van de waterschappen. ‘Wij vinden  het heel belangrijk om mensen van dichtbij te laten zien hoe mooi ons water in Limburg is’, vertelt  Joke Kersten, portefeuillehouder beekontwikkeling. Het waterschap organiseert ook een fotowedstrijd, samen met de Limburgse VVV’s. U kunt wandelen in Geijsteren, Weert, Haanrade en Swolgen en alle wandelingen starten om 10.30 uur.

Fotowedstrijd: Win 3x een waterarrangement

Onze gidsen laten de meest fotogenieke plekken van deze natuurgebieden zien. Een aanrader dus voor iedereen die meedoet met onze fotowedstrijd van 12 t/m 24 mei. De Limburgse VVV’s en wij zijn benieuwd naar uw beleving van #onswater in Limburg. Met wie deelt u uw beleving? Doe mee en win 3x een dagje uit op en bij het water. Lees meer over deelname, de prijzen en voorwaarden.

Wandelingen

De wandelingen starten om 10.30 uur op onderstaande  locaties:

Oostrumse beek bij Geijsteren (6,5 km - startpunt Café het Trefpunt)
U wandelt over Maaskades, langs de prachtig kronkelende Oostrumse beek en dwars door het cultuurhistorisch interessante landgoed Geijsteren.

Wormdal Haanrade (4,5 km - startpunt kerk Haanrade)
Het Wormdal  is een uniek gebied waar de natuur 40 jaar lang vrijwel ongestoord zijn gang heeft kunnen gaan. Als ‘restgebied’ in de grensstreek werd het stukje niemandsland na het storten van mijnsteen in de zestiger jaren aan zijn lot overgelaten. Het resultaat is een uniek natuurgebied met vele zeldzame planten en dieren.

IJzeren Man Weert (3 km - startpunt Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man)
Het waterschap en gemeente Weert  zijn daar aan de slag geweest met een project dat het hele watersysteem, het landschap en de recreatiemogelijkheden van het gebied heeft verbeterd.

Oude Maasarm ’t Sohr Swolgen (5,2 km - startpunt parkeerplaats visvijver)
De Oude Maasarm is na de overstromingen in 1993 en 1995 afgesloten met dijken. Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum gaat de Oude Maasarm weer revitaliseren. Vooruitlopend op deze grote gebiedsontwikkeling heeft Staatsbosbeheer in 2013 de klimaatbuffer aangelegd. Dat is een 60 meter brede, natuurlijk uitziende geul . De afgelopen vier jaar heeft de natuur hier  een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt.  Deze wandeling wordt georganiseerd door Projectbureau Ooijen-Wanssum.

Week van ons water

Waterschap Limburg organiseert de wandelingen en de fotowedstrijd in het kader van de ‘Week van Ons Water’, die twee keer per jaar plaatsvindt en een initiatief is van de waterschappen en overige waterpartners. Kijk ook eens op https://www.onswater.nl/weekvanonswater


poster wandelingen